בעמוד זה תמצאו תשובות על שאלות נפוצות העולות בנושאי הריון, כניסה להריון ומניעת הריון.
כניסה להריון / מניעת הריון
- כמה זמן אחרי קיום יחסים אוכל לדעת כי אני בהריון?
בדיקה אמינה היא בדיקה שמתבצעת 14 יום לאחר קיום יחסים. לעיתים ניתן לזהות קיום הורמון הריון גם כ-12 יום לאחר קיום יחסים. - האם בדיקת הריון ביתית אמינה כמו בדיקת הדם?
בדיקת ההריון הביתית נותנת תשובה של כן/לא, ובזאת היא מהימנה כמו בדיקת דם. בדיקת הדם בודקת גם את ערכי הורמון ההריון, ולכן היא נותנת מידע נוסף, כמו גיל ההריון או מספר העוברים. - מה קורה כששוכחים גלולה?
אם נזכרת עד 12 שעות לאחר הזמן שבו היית אמורה ליטול את הגלולה, את יכולה עדיין ליטול את הגלולה ולהמשיך כרגיל בסדר החפיסה, ואת מוגנת. אם עברו יותר מ-12 שעות, יש לקחת את הגלולה ששכחת או לוותר עליה, ולהשתמש באמצעי מניעה נוסף, מכני, כמו קונדום עד לווסת הבאה. ייתכן שיופיעו הפרשות חומות או דימומים - בכל מקרה יש לסיים את החפיסה ולעשות את ההפסקה כמקובל. עם תחילת החפיסה הבאה, את שוב מוגנת בפני הריון (אך לא בפני מחלות מין - לזה רק קונדום עוזר, וגם לא תמיד). - מה ההשפעה של אנטיביוטיקה על נטילת גלולות?
סוגים מסוימים של אנטיביוטיקה ותרופות נוספות יכולות לגרום לירידה בספיגה של הגלולה או לפירוק מהיר יותר שלה, ולכן לגרום לכך שהגלולה אינה מהווה הגנה בפני ביוץ, ולפיכך בפני הריון. משום כך להשתמש באמצעי מניעה נוסף, מכני, כמו קונדום עד לווסת הבאה. ייתכן שיופיעו הפרשות חומות או דימומים - בכל מקרה יש לסיים את החפיסה ולעשות את ההפסקה כמקובל. עם תחילת החפיסה הבאה, את שוב מוגנת בפני הריון (אך לא בפני מחלות מין - לזה רק קונדום עוזר, וגם לא תמיד). מכיוון שהידע המחקרי בנוגע לתרופות אלה משתנה, יש להיוועץ עם רופאת הנשים לפני שמתחילים לקחת גלולות, וליידע אותה לגבי כל תרופה שנלקחת בנוסף לגלולה. - גלולת היום שאחרי (פוסטינור) האם כדאי?
עדיף להימנע מגלולת הבוקר של אחרי ולקיים יחסי מין מוגנים ואחראים. אם בכל זאת היו יחסי מין לא מוגנים, יש מקום להשתמש בפוסטינור לא כאמצעי מניעה קבוע אלא בחירום בלבד. צריך לקחת את הגלולה קרוב ככל האפשר לזמן קיום היחסים. ככל שעובר הזמן כך יורדת היעילות באופן משמעותי. לגלולת היום שאחרי תופעות לוואי לא נעימות, היא יקרה הרבה יותר ויעילה פחות מאמצעי מניעה מוסדר. כמו כן, בדומה לגלולות למניעת הריון, היא אינה מונעת מחלות מין. - במהלך נטילת גלולות באופן סדיר וקבוע הופיע דימום מה לעשות?
לעיתים בחפיסות הראשונות של גלולות ייתכן שמופיע דימום. יש להקפיד לקחת את הגלולה בזמן קבוע ביום כדי שרמת ההורמונים בדם תישאר פחות או יותר קבועה. יש לוודא שלא נטלת אנטיביוטיקה או כל תרופה אחרת שמורידה את יעילות הגלולה. שלשולים או הקאות גם גורמים לתת-ספיגה של גלולה, ולכן בהחלט יכולים להופיע דימומים. במצבים כאלה מומלץ להשתמש באמצעי מניעה נוסף, מכני, כמו קונדום עד לווסת הבאה. בכל מקרה יש לסיים את החפיסה ולעשות את ההפסקה כמקובל. עם תחילת החפיסה הבאה, את שוב מוגנת בפני הריון (אך לא בפני מחלות מין - לזה רק קונדום עוזר, וגם לא תמיד). אם הדימום ממשיך גם אחרי שלושה חודשים, ייתכן שהמינון לא מתאים לך ויש להתייעץ עם הרופאה ולהחליף גלולות. - איזה התקנים תוך רחמיים יש ומה ההבדל?
בגדול, התקנים תוך רחמיים למניעת הריון מתחלקים לשני סוגים עיקריים: התקני נחושת רגילים ללא הורמונים, ומירנה - ההתקן היחיד בארץ שמכיל גם פרוגסטרון ולכן מונע הריון גם באופן מכני (נוכחות גוף זר בתוך הרחם), והפרשת ההורמון גורמת להידקקות הרירית, ולכן גם אם יש הריון, הוא לא יוכל להיקלט. התקני המירנה יעילים יותר במניעת הריון, הם גורמים בד"כ להפסקת הווסת או להקטנה משמעותית בכמות הדימום, אחרי שהרירית מידקקת. בהתקני נחושת הווסת דווקא יותר חזקה. הדבר יכול להתבטא בכמות דם ליום, במספר הימים או בשניהם. אחרי התקנת מירנה מופיע דימום שיכול להימשך כמה חודשים ועד שנה, עד שהרירית מידקקת לגמרי. אחר כך ההתקן יעיל למשך חמש שנים, ולאחר מכן הוא יעיל כמו התקן נחושת ללא הורמונים. בשלב זה עדיף להחליף. מירנה אינה מתאימה לכל הנשים: היא אינה מומלצת, למשל, לנשים הסובלות ממיגרנות, ואסורה לנשים שאסור להן ליטול הורמונים. יש קבוצות נוספות שיש עבורן התוויית נגד (כלומר אסור להן להשתמש במירנה), ולכן יש להתייעץ עם הרופאה לפני בחירת ההתקן. להתקן תוך רחמי עלולות להיות תופעות לוואי כמו זיהומים, הריון מחוץ לרחם, וסיכונים בזמן ההחדרה. - כמה זמן אחרי התקן מירנה נורמאלי לדמם?
כמה חודשים ועד שנה. זה משתנה מאוד מאישה לאישה. - איך אפשר לדעת אם יש לי פטריה או דלקת בנרתיק?
פטריה בדרך כלל מלווה בגרד, הפרשה לבנה "קוטג'ית". דלקת מלווה בד"כ בריח לא נעים מהנרתיק ובהפרשה צהובה או ירקרקה. כרגיל ברפואה, שום דבר אינו חד משמעי ולכן כדאי להתייעץ עם הרופאה לפני כל טיפול. - איזה טיפול ניתן לעשות בדלקת בדרכי השתן ללא אנטיביוטיקה?
שתייה מרובה חשובה בכל זמן, ובמיוחד כשיש דלקת בדרכי השתן. חמוציות וסדורל (כדור אדום קטן לא אנטיביוטי) עוזרים נגד התסמינים - כאב וכו', אבל אינם הורגים את החיידקים. לפעמים התסמינים - צריבה, תכיפות ודחיפות במתן שתן - מופיעים ללא זיהום חיידקי, בגלל התייבשות או אחרי קיום יחסי מין מרובים. במקרים כאלה שתייה מרובה, חמוציות וסדורל יכולים לפתור את הבעיה. אם התפתחה דלקת חיידקית - לפעמים מערכת החיסון מתגברת בעצמה, ולעיתים אין מנוס מאנטיביוטיקה.
במהלך הריון
- מה כדאי לעשות לפני הריון?
לפני ההריון כדאי לבצע בדיקות גנטיות, לקחת חומצה פולית במשך שלושה חודשים לפחות, לבצע בדיקות דם לוירוסים, המוגלובין, ויטמין B12 (אם נמוך מדיי - ליטול כדורים). כדאי גם להיבדק אצל רופאת נשים, רק כדי לוודא שהכול תקין. אין צורך להפסיק גלולות עד שרוצים להרות. - מהו הוא הריון כימי?
הריון כימי, או הריון ביוכימי, הוא הריון שבו רמת הבטא (הורמון ההריון) עולה לערכים שבהם עדיין אי אפשר לראות שק הריון תוך רחמי. ההריון לא ממשיך להתפתח לשלב שבו ניתן לצפות בו, ורמת הבטא יורדת בחזרה. - האם ניתן לדעת על פי בדיקת בטא האם ההריון תקין?
בדרך כלל רמת הבטא מוכפלת כל 48 שעות. אם אכן יש הכפלה כזאת בבדיקות בטא חוזרות, סביר להניח שההריון מתפתח כשורה. - מה התחושות הראשונות שאחוש במידה ואני בהריון?
רוב הנשים יודעות שהן בהריון לפי היעדרה של הווסת, אם כי גם כאן לא מדובר ב-100% ויש נשים המדממות במהלך ההריון, ובחודשים הראשונים חושבות שהן מקבלות וסת. יש נשים המרגישות בחילות, יש המרגישות שינויים במצב הרוח, עייפות, צניחת אינטליגנציה (מכונה גם "טפשת הריון"), או רגישות יתר בשדיים. הפעילות ההורמונלית המוגברת יכולה להתבטא גם בפצעוני אקנה. יש נשים המרגישות חלק מהתסמינים, ויש נשים שאינן מרגישות אף אחד מהם. - מה הסיבות לדימום במהלך הריון?
כל דימום בהריון הוא מצב שמצריך בדיקה. הסיבות יכולות להיות בלתי מזיקות לחלוטין, או מסוכנות. הסיבות יכולות מגוונות: השתרשות ההריון, הריון לא תקין, התכווצויות ברחם, מיקום שיליה, פוליפ צווארי (גידול שפיר קטן בצוואר הרחם), התייבשות ועוד. אחרי תאונה כדאי להגיע לבדיקה גם אם אין דימום. - במהלך הריון הופיעו בצקות ברגלים - האם יש טיפול?
ראשית יש לוודא שהבצקות הן סימפטום בודד ואינן מופיעות עם סימפטומים נוספים. אם זהו סימפטום בודד, מומלץ להרים רגליים, לגרוב גרביים אלסטיים, לעמוד כמה שפחות, לשתות הרבה. יש גם תרופות סבתא כמו לאכול מאכלים משתנים כמו פטרוזיליה ואבטיח, ולשים כרוב בגרביים. אם יש סימפטומים נוספים - למשל כאבי ראש, טשטוש ראייה, לחץ דם גבוה ועוד - יש לפנות לרופאה כדי לשלול מצבים בעייתיים, או לאבחנם ולטפל בהם. - מה מותר / אסור לנשים בהריון:
הריון תקין הוא לא מחלה. לנשים בהריון מותר לצבוע שיער ולקבל טיפולי פנים. לעבור טיפולי שיניים ושיננית - מותר ואפילו מומלץ . מומלץ לשחות ולעסוק בספורט - לא להגזים ולא יותר מאשר לפני ההריון. אין בעיה עם חיות מחמד, אך יש להתרחק מארגז החול של החתולים. אסור להיחשף לקרני X (רנטגן) אלא אם כן יש סינר עופרת על הבטן. רצוי לא לשתות אלכוהול, לא לעשן או להיחשף לעשן סיגריות ולא ליטול סמים (האחרונים נכונים גם ללא הריון). אסור לאכול בשר נא כולל דגים נאים (אמרי סיונרה לאוכל היפני) או חלבון ביצים טרי. מומלץ להימנע גם ממיונז, בעיקר ביתי. אין לשהות בג'קוזי ובסאונה, ויש להקפיד אפילו יותר מהרגיל להשתמש בתרופות רק אחרי ייעוץ רפואי.
מותר אבל בהגבלה: עיסוי וטיפולים גופניים אחרים כדאי לעבור רק אצל מטפלים שקיבלו הכשרה מתאימה לטיפול בנשים הרות. מוצרי בשר טחון (כמו המבורגר ונקניקיות) יש לצרוך רק well done. מומלץ לצרוך לא יותר משתי כוסות קפה ביום. - מה זה בדיקת GBS ומה ההשלכות אם חיובית?
GBS היא בדיקת תרבית לנוכחות חיידק Group B Streptocoke בנרתיק ובפי הטבעת. אם הבדיקה חיובית, יש לקבל אנטיביוטיקה בזמן הלידה כדי שהפצפון לא יידבק בחיידק. זהו זיהום שעלול לגרום לנכויות קשות עד כדי מות התינוק, והטיפול המונע הוא פשוט מאוד. זה אחד המקומות שבו לא כדאי להתעקש נגד אנטיביוטיקה. - מה זה CMV?
CMV - Cyto Megalo Virus. הדבקת האם במהלך ההריון או זמן קצר לפניו עלולה להדביק גם את העובר. אפשר לבדוק אם העובר נדבק בשבוע 22 להריון בדיקור מי שפיר, שכן הוא יפריש את הווירוס בשתן לתוך מי השפיר, ואפשר לבדוק בסקירת מערכות האם נגרמו נזקים. ניתן לבדוק נוגדנים ל-CMV בבדיקת דם ובכל מקרה לא כדאי להיחשף לאנשים החולים ב-CMV במהלך ההריון וזמן קצר לפניו. תסמיני ה-CMV עבור אדם מחוץ לרחם דומים לתסמיני שפעת. - מתי מתרחש הריון?
להריון יש מספר שלבים. העובר עצמו נוצר כשהזרע מתחבר לביצית. באופן טבעי זה קורה בחצוצרה, ובמעבדה זה קורה בצלחת. הביצית תחכה לזרע במשך כ-24 שעות מרגע בקיעתה מהזקיק אשר בשחלה. הזרע יכול "לחכות לביצית" עד 5 ימים. הביוץ, כלומר שחרור הביצית מהזקיק, מתרחש בד"כ כ-14 יום לפני הווסת, והמועד הזה משתנה מאישה לאישה. אחרי היווצרות העובר, הוא מתגלגל לכיוון הרחם, ומשתרש בו - בהנחה שהכול בסדר - בסביבות היום החמישי. - מה הסיבות להפלה טבעית?
יש סיבות רבות להפלה טבעית. הסיבות הנפוצות הן הריון לא תקין שנופל מעצמו, והריון שבעצם לא באמת היה הריון (יש שק הריון אך אין עובר. במקרה זה בדיקת הדם היא חיובית). אחרי שלוש הפלות רצופות יש מקום לבירור האם יש סיבה נוספת, כגון קרישיות יתר, פגם מבני ברחם, בעיה גנטית (כל העוברים שנוצרים אינם תקינים) ועוד. - כמה זמן לפני שרוצים להיכנס להריון כדאי להפסיק עם הגלולות? ומה קורה אם נכנסתי להריון מידי אחרי תוך הנטילה?
לילה לפני - מספיק. לא יקרה שום דבר אם תהרי מייד לאחר הפסקת הגלולה. הריונות רבים נוצרים בחודש הראשון אחרי הפסקת הגלולות, והתינוקות נפלאים וחמודים כמו אלה שחיכו איתם כמה חודשים. - כמה זמן לאחר הפלה ניתן להתחיל מחדש לנסות להיכנס להריון?
מבחינה רפואית, אין צורך לחכות להמשך טיפולי פריון (או לכניסה טבעית להריון) אחרי הפלה. ניתן להרות מייד במחזור הבא, ותקינות ההריון אינה תלויה בהפלה. הדבר שמונע מנשים רבות להיכנס להריון מייד אחרי הפלה הוא מצבן הנפשי. הפלה עשויה להיות חוויה טראומטית לנפש, ולפעמים צריך לעבד אותה לפני שמצליחים להרות שוב. כמו כן, ייתכנו סיבוכים כתוצאה מהתהליך הכירורגי שעברה האישה, ואז צריך לפתור כל בעיה לגופה. אם הצליחה האישה להרות – ההריון רגיל. - איך אפשר לדעת אם תרופה שנטלתי בהריון או לפניו יכולה להשפיע על העובר?
יש מספר מרכזים טֶרָטוֹלוֹגִיִּים (מרכזים המתמחים במומים), שאפשר להתקשר אליהם ולברר:
1. בית חולים בילינסון – פרופ´ מרלוב -6911 937 03
2. בית חולים אסף הרופא – "הריופון" ד"ר ברקוביץ – 9309 977 08
3. מרכז הרעלות בית חולים רמב"ם - 04-8541900 (גם מידע על חומרים מסוכנים). פועל 24 שעות ביממה.
4. מרכז טרטולוגי בירושלים (מופעל ע"י משרד הבריאות) 02-6243669 - האם בסדר ליטול כמה חבילות גלולות ברצף? האם יש בזה סיכונים?
בעיקרון אין שום בעיה ליטול מספר חבילות גלולות ברצף, אך כמו בכל שינוי - חשוב מאוד להתייעץ עם הרופאה ולוודא שאכן אין מניעה לעשות זאת. בארצות הברית יש אפילו גלולה המיועדת מלכתחילה לשנה שלמה ברצף. - האם גלולות גורמות לבעיות בטווח הרחוק כגון כניסה להריון?
בעיות הורמונליות?
גלולות אינן גורמות לכל בעיה בטווח הרחוק או הקצר, בתנאי שניתנו ע"י רופאה לאחר בדיקה ותחקיר.אצל האישה הבריאה, גלולות אינן מורידות סיכויי כניסה להריון ואפילו משתמשים בהן לעיתים בטיפולי פריון. הגלולות יכולות לפתור או להקל על בעיות הורמונליות כגון מחזור לא סדיר, שיעור יתר או אקנה,אך גם זאת רק בזמן שלוקחים אותן. השפעתן בכל מקרה היא לזמן לקיחתן בלבד. בטווח הרחוק, יש מחקרים המראים שלקיחת גלולות דווקא מורידה סיכוי לסוגים מסוימים של סרטן.