מיתוסים בנושא טיפולי פוריות
נכון או לא נכון?
"אחרי החזרת עוברים צריך לשכב מספר ימים" – לא נכון
לפי מחקרים שנעשו, לא נמצאה כל תועלת במנוחה מייד לאחר החזרת עוברים. מניסיוני, דווקא אצל נשים שחזרו לשגרת החיים הרגילה, אחוזי הקליטה גדולים יותר. לא צריך עכשיו לפתח תחביבים חדשים כגון ניקיון פאנלים וקפיצות באנג'י, אבל בהחלט לעשות בדיוק מה שעשיתן ביום שלפני ובשבוע שלפני.
"יש נשים שמשמינות בטיפולי פריון" – נכון
נשים משמינות בטיפולי פריון בעיקר בשל מצבן הנפשי. אחת מדרכי הפיצוי הפופולאריות בקרב נשים בתקופות מתח (וטיפולי פריון הם תקופה מאוד מתוחה), היא אכילת יתר או אכילת יותר מתוקים. נשים אחרות – מעטות יחסית – מפצות באי-אכילה. הן לא משמינות. תופעת לוואי של חלק מהטיפולים ההורמונליים אצל חלק מהנשים, היא צבירת נוזלים. צבירת הנוזלים גורמת לעלייה במשקל של 1-2 ק"ג. כמו כן, יש תרופות מסוימות המגבירות תיאבון. אישה האוכלת מאוזן בכמות ובאיכות, אינה אמורה לעלות מעבר ל-1-2 ק"ג, אם בכלל.
"איכות הביציות נפגעת מטיפולי פריון" – לא נכון
טיפולי הפריון אינם משנים את איכות הביציות. לפעמים יש ירידה זמנית בתגובה השחלתית, כלומר ירידה בכמות הביציות, אך לא באיכותן.
"ככל שהאישה מבוגרת יותר, סיכוייה לקלוט הריון קטנים יותר" – לא מדויק
גיל האישה אינו קשור ליכולתה לקלוט עוברים. הדבר שמפחית את הסיכויים להרות הוא ביציות "זקנות". עם תרומת ביצית, גם נשים שעברו את גיל הפריון יכולות להרות וללדת.
"ככל שהאישה מבוגרת יותר כך יורד הסיכוי להצלחה בטיפולי פריון" – נכון
גיל האישה הוא הגורם המשמעותי ביותר היום בטיפולי פריון. החל מגיל 27, מתחילה ירידה מסוימת באיכות הביציות. הירידה הופכת למשמעותית יותר אחרי גיל 35, ואחרי גיל 45 הסיכוי כל כך קלוש, שבארץ אין בכלל אישור לטיפוליIVF בגיל זה. היום מקובל להקפיא ביציות של נשים בנות 30-41 שרוצות ילדים "מתישהו אבל לא עכשיו", או של נשים חולות סרטן לצורך שימור פוריות. סיכויי הקליטה של העוברים תלויים בגיל הביצית ולא בגיל האישה ההרה.
"אסור להרות מייד אחרי הפלה" – לא נכון
מבחינה רפואית, אין צורך לחכות להמשך טיפולי פריון (או לכניסה טבעית להריון) אחרי הפלה. ניתן להרות מייד במחזור הבא, ותקינות ההריון אינה תלויה בהפלה. הדבר שמונע מנשים רבות להיכנס להריון מייד אחרי הפלה הוא מצבן הנפשי. הפלה עשויה להיות חוויה טראומטית לנפש, ולפעמים צריך לעבד אותה לפני שמצליחים להרות שוב. כמו כן, ייתכנו סיבוכים כתוצאה מהתהליך הכירורגי שעברה האישה, ואז צריך לפתור כל בעיה לגופה. אם הצליחה האישה להרות – ההריון רגיל.
"בטיפולי פוריות כדאי להימנע מעישון ומשתיית אלכוהול" – נכון
כאילו דה? עישון ואלכוהול הם רעלים מסוכנים בכל עת, ובפרט בהריון ובטיפולי פריון. מאחר שטיפולי פוריות מסתיימים (בשאיפה) בהריון, מומלץ להימנע מאלכוהול, שיכול לפגוע בהתפתחות התקינה של העובר, מבחינה שכלית וגופנית. עישון פוגע בכל מערכות הגוף, ומערכת הרבייה אינה שונה בהקשר זה. נמצא קשר ישיר בין עישון לבין סיכויי התעברות נמוכים.