ד"ר נהרי: "אני רואה בעבודתי ייעוד ושליחות"
מתוך ביטאון שירותי בריאות כללית
לפני כשלושה חודשים החלה לפעול במרכז בריאות האישה עזרא שבבני ברק מרפאת פריון ראשונה מסוגה במסגרת ה"כללית", הנותנת מענה לצרכים המיוחדים של האוכלוסייה הדתית בתחום חשוב ומיוחד זה, אבל לא רק לה. מרפאת הפריון החדשה שנפתחה במחוז מציעה את שירותיה לכל לקוחות המחוז, הזקוקים לייעוץ, בדיקה ו/או טיפול במגוון תחומיה של רפואת הפריון.
בראש המרפאה עומדת ד"ר קלריס נהרי - רופאה בכירה ביחידת פריון והפריה חוץ גופית בבי"ח בילינסון, שהתמחתה ברפואת פריון ב- NIH בארה"ב, שם טיפלה, ניתחה והייתה שותפה למחקרים רבים בנושאי פריון.
"פריון", אומרת ד"ר נהרי, "הוא תחום שחשוב לכולם. רוב הנשים, בוודאי בישראל, רואות באימהות יעוד. בחלקי, כרופאה, נפלה זכות גדולה להתמחות במקצוע היכול לאפשר לנשים וגברים להביא ילדים לעולם, ולקיים את המצווה החשובה של 'פרו ורבו'. משום כך, אני רואה בעבודתי ייעוד ושליחות, ואני מתייחסת לכל מטופלת באותם אמפתיה, כבוד ואחריות, כפי שהייתי רוצה שינהגו בי".
רפואת פריון פונה לאנשים המנסים להרות אך אינם מצליחים. הסטטיסטיקה מדברת על כ- 15% מכלל הזוגות שיש להם בעיית פריון אמיתית, היינו: זוגות המעוניינים להרות, אך אינם מצליחים להרות בתוך פרק זמן של בין שנה לשנתיים, וזאת מסיבות שונות:
כ- 20% מבעיות הפוריות נובעים מבעיות מכאניות (חסימות ברחם או בחצוצרות וכד'); כ- 20% מהבעיות נובעים מבעיות הורמונאליות, כלומר, מבעיות ביוץ שונות; בכ- 30% מהמקרים מקור הבעיה הוא איכות הזרע של הגבר; כ- 20% מהבעיות מוגדרים תחת הכותרת "תת פוריות ללא הסבר"; וכ-10% נובעים מגורמים נוספים שונים, כגון: בעיות גנטיות, בעיות שמקורן בהעדר ידע לגבי המועד והאופן הנכון לקיום יחסי מין וכד'.
במגזר הדתי, למשל, עקב החיוב לספור ימים נקיים לאחר המחזור, יש נשים שמחמיצות את יום הביוץ, ומשום כך לא מצליחות להרות. במגזר החילוני, לעומת זאת, נשים רבות מחליטות על היריון רק בשלב מאוחר בחיים, בגלל קריירה או הגשמה אישית, אלא שאז, כשהן לא מצליחות להרות, מתברר להן שגם הביציות מזדקנות יחד איתן, וכושרן להרות - יורד עם הגיל.
בהרבה מקרים, לבירור הראשוני במגזר הדתי מגיעה האישה בגפה, ורק לאחר טיפול-שניים מצטרף אליה בן זוגה. מטבע הדברים, נשאלות במפגש שאלות בעלות אופי אינטימי ביותר.
" אני מרגישה מאוד נוח לדבר על הכל", אומרת ד"ר נהרי, "משום שללא פתיחות - לא ניתן להגיע לשורש הבעיה. למרות זאת, גם רבנים גדולים מפנים אלינו נשים ובני זוג הזקוקים לטיפול או לייעוץ, ולעזרה בהולדת ילדים".
עד כמה מצליחה רפואת הפריון לתת מענה לבעיות?
"לא כל מי שעובר טיפולי פריון יצליח בסופו של דבר להרות, אבל חלק גדול מהמטופלים – בהחלט כן. רפואת פריון היא תחום רפואי חדש בסך הכול, שלא היה קיים בעבר, אבל מרגע שהוחל בה - היא נמצאת בהתקדמות תמידית. למשל, יש היום תחום חדש של פעילות, המתמקד בהבשלת ביציות מחוץ לשחלה, על ידי שאיבת הביציות כשהן עדיין קטנות מאוד וגידולן באינקובאטור. תחום טיפולי זה עדיין אינו מורשה בארץ אלא במסגרת מחקר אבל זה רק עניין של זמן עד שיגיע גם אלינו.
"נושא אחר שרפואת הפריון נותנת לו פתרון הוא הפריית ביציות של נשים חולות בסרטן, לפני טיפולי הכימותרפיה וההקרנות, כאשר הביציות המופרות נשמרות עד לאחר גמר הטיפולים. תהליך דומה נעשה במקרה של גברים החולים בסרטן הזקוקים לשימור פוריות, כאשר הזרע שלהם נשמר ומוקפא, עד לאחר הטיפול".
האם אין כאן, בעצם, התערבות במעשה הבריאה?
"דווקא הציבור הדתי לימד אותי, שהכול צפוי אבל הרשות נתונה. אלוהים ייתן מה שייתן, אבל עלינו לפעול כדי שהדברים יקרו, ולא לשבת בחיבוק ידיים. צריך השתדלות, כי בלעדיה - לא יקרה דבר. לכן, לא אחת אומרים לי, דווקא במגזר הדתי, שמה שאני עושה - הוא שליחות מטעם ההשגחה העליונה".
ולשליחות הזאת יש כבר כמה עדויות חייכניות ותפוחות לחיים...
"בהחלט. לפני שפתחנו את מרפאת הפריון, עבדתי במרכז בריאות האישה עזרא כרופאת נשים, וטיפלתי בכל מכלול רפואת הנשים, לרבות פריון. מהפעילות הזאת צמחו כמה וכמה הריונות יפים, ונולדו כבר כמה וכמה ילדים, שהם תוצר מתוק ונפלא של יכולותיה של רפואת הפריון".
ראיינה: עדי נעמן