רפואה משלימה לצד הרפואה הקונבנציונלית
פורסם במגזין "העיר בוורוד", מאי 2010. מאת: ד"ר קלריס נהרי, רופאת נשים מומחית לפריון והפריה חוץ גופית ביחידת הפריון של ביה"ח בילינסון, הקימה את מרפאת הפריון של שירותי בריאות כללית בבני ברק ובעלת קליניקה פרטית ברעננה.
טיפולי הפריון, שעליהם פירטתי בפעמים הקודמות, עשויים להיות מתישים פיזית ונפשית. לעיתים המתח אף מחמיר את הבעיה הפיזיולוגית או יוצר אותה מלכתחילה. זוגות רבים זקוקים לפן נוסף שאותו אין הרפואה הקונבנציונלית מסוגלת לספק, הן מבחינת ידע ויכולת והן מבחינת זמן. בהיותי סטודנטית, למדתי גם רפואה סינית, שיאצו וטיפול באמצעות צמחים, במחשבה לשלב את הטיפולים האלה בטיפולים הקונבנציונליים. לצערי או לשמחתי, בשל עומס המטופלים אין הזמן מאפשר לי לטפל בכל מטופל מכל הזוויות הדרושות, אך הידע שלי מאפשר לי להמליץ על הטיפולים המשלימים הנחוצים.
כל אישה או כל זוג יכולים להיעזר בטיפולים המשלימים כתוספת לתהליכי הפריון, בשלבים שונים של התהליך או לכל אורכו, לשם הפגת המתחים הנפשיים או לשחרור הצ'י (שחרור חסימות בזרימת האנרגיה).
בארץ קיימים סגנונות טיפול שונים ומטפלים רבים במסגרות שונות, החל מקופות החולים, דרך מסגרות פרטיות וכלה במטפלים עצמאיים. חשוב לבחור שיטה שתתאים לאדם ומטפל שהוא מוסמך ומנוסה על מנת להימנע מנזקים.
איזו שיטה מתאימה לאיזה אדם? מבחינת הרפואה אין כאן חוקים. מכיוון שטיפולים משלימים עובדים על גוף ונפש כיחידה אחת, חשוב יותר החיבור של המטופל לשיטה ולמטפל. קורה לי לא אחת שמטופלת אחת משבחת ומהללת שיטה מסוימת שעזרה לה, ומטופלת אחרת רואה את אותה שיטה כבזבוז מוחלט של זמן וכסף. חשוב לקרוא וללמוד על השיטה, ולראות אם התיאוריה מאחוריה משכנעת בעיניכם או נשמעת לכם כשטויות גמורות.
הרפואה המשלימה מתחלקת, באופן גס, לשיטות גופניות - המטפלות במכלול הגופנפש דרך הגוף – ולשיטות קוגניטיביות, המטפלות בו דרך הנפש.
שיטות גופניות מתאימות יותר לאנשים שצריכים הוכחה מוחשית לכך שהם מטופלים, או לאנשים המעדיפים טיפול פחות פולשני מבחינה נפשית. מה שעד לפני כ-20 שנה היה נחלתם של "קומץ משוגעים שמאמינים ברפואת אליל", הפך עתה לטיפול מיינסטרים על גבול הרפואה הקונבנציונלית: רפואה סינית, נטורופתיה, הומאופתיה, פרחי באך, רפלקסולוגיה, שיאצו ועיסוי רפואי הן דרכי טיפול מקובלות לגמרי בקרב רוב האוכלוסייה. גם מבין השיטות האלה אנשים שונים יעדיפו תחומים שונים. בעוד שבנטורופתיה ובחלק התזונתי של הרפואה הסינית דרושה התמדה גם מחוץ לקליניקה, הדיקור והעיסויים לסוגיהם מצריכים אך ורק את הביקור בקליניקה. העיסוי מתאים לאנשים שאוהבים יותר מגע וזקוקים להפגת מתחים, ואילו הדיקור – שמתאים יותר למי שאינו פוחד ממחטים – נחשב היום לטיפול כמעט שגרתי. ההומאופתיה ופרחי באך דורשים התמדה מסוימת מחוץ לקליניקה, אך פחות משנים את אורחות חייו של האדם מאשר נטורופתיה וטיפול תזונתי סיני.
יש שיטות המלמדות את האדם להשתמש בגופו נכון יותר על מנת להגיע לתוצאה הרצויה. שיטות אלה כוללות את שיטת פלדנקרייז, שיטת אלכסנדר, שיטת פאולה ועוד.
שיטות אנרגטיות ללא "עזרים" חיצוניים, כמו רייקי והילינג, מקובלות אף הן היום אך דורשות יותר אמונה מהשיטות הגופניות האחרות.
בין השיטות הנפשיות ניתן למצוא, לצד הטיפול הפסיכולוגי הרגיל, גם היפנוזה, שיטת קיי, NLP ועוד שלל שיטות המבוססות על דמיון מודרך. המשותף לכל השיטות הנפשיות הוא שהן מפיגות מתחים "דרך הראש", ואם יש צורך – משנות דפוסים ואמונות הגורמים לקשיים גופניים ולדפוסי ההתנהגות לא רצויים. שיטות אלה מתאימות יותר לאנשים המוכנים להיפתח נפשית בפני גורם חיצוני, ושאינם זקוקים להוכחה פיזית לטיפול על מנת להגיע לתוצאה הרצויה. הן מתאימות במיוחד לאנשים שאינם חפצים במגע, והאמונה בהן היא מרכיב מרכזי בהצלחת הטיפול.
מספר שיטות משלבות את הגופני עם הנפשי, למשל טיפול יחידני בשיטת גרינברג המשלב שיחה עם טיפול במגע.
כמובן שיש עוד שיטות רבות מכל הסוגים, אך קצרה היריעה מלפרט את כולן. ויש גם מטופלים שאינם מעוניינים בטיפולים משלימים מכל סוג שהוא, אלא רק בטיפול שלי, וגם זה בסדר. כי עם טיפולים משלימים או בלעדיהם, הדבר החשוב בסופו של דבר הוא השגת ההריון, הריון תקין ומוצלח עד תומו ולידת ילד בריא.
בהצלחה!